Gyakori kérdések

Mekkora a terápiás hatású sótéglafal mérete az infraszaunában?

Sóterápiás kabinokat építő, hozzáértő szakemberek meglátása szerint az infraszauna teljes felületének (oldalfalak, padló) sótéglából történő építése esetén jelenthető ki, hogy terápiás célra is alkalmas.

Mi a különbség az infraszauna faanyagok között?

Az infraszauna alapanyagok között csupán ár és a kinézet a különbség. Mivel már az alap infraszauna faanyag (enyhe csomózású és gyantatartamú finn északi lucfenyő) is finn szauna lambéria (90-100 C-os használathoz), ezért ez is minden tekintetben tökéletes alapanyag infraszauna építéshez. A magasabb árfekvésű infraszauna lambériák (nyár, éger, cédrus stb.) is finn szauna alapanyagok, így a megmunkálás és kezelés azonos mindegyik esetén, ezek látványban szebbek és mutatósabbak csupán. Az infraszauna minőségét és használatát nem befolyásolják.

Létezik rossz és jó infrasugárzó?

Nincs. Önnek kell eldönteni, hogy mit szeretne vásárolni.

Az infrasugárzók fizikai tulajdonságaikból adódóan más-más mélységben képesek behatolni, így más felhasználási területhez tökéletesek.

Pl. a melegérzethez, lap rendszerű kiegészítő fűtéshez állmennyezetbe vagy festék és lakk szárítására autófényező kamrákban elegendő az IR-C spektrum, sőt nem is kell több.

Infraszaunához érdemesebb mélyebben, valóban a bőr alá hatoló infrasugárzót választani.

Nehéz dönteni, mert sok, egymásnak ellentmondó fals információ van az interneten, ezért is próbáltunk oldalunkon valós adatokon alapuló információkat megjelenteni pl. infrasugárzók összehasonlításaiban

Mióta foglalkozik az Infravarázs Bt. infraszauna és szauna gyártással?

2005. ősze óta gyártunk infraszaunákat és tradicionális finn szaunákat, valamint ezek kombi változatát. Közel félezer ügyfelünk megelégedettsége a legfontosabb, mivel ügyfeleink egy része ajánlás útján keres bennünket.

Miért „olcsó” Önöknél a modern infrasugárzóval szerelt halogén infraszauna?

Cégünk a Toshiba infrasugárzók hazai forgalmazója, így a Toshiba Zenit infrasugárzóhoz gyártói áron jutunk, valamint alacsony árréssel dolgozunk – nem a felhasznált anyagok minőségén spórolunk- és a „sok kicsi sokra megy” szemléletet tartjuk előnyösnek.

Milyen felhasználási célra gyártanak infraszaunákat?

Az infraszaunáink magán, üzleti (pl.: kozmetikai kezelés) és közösségi célra egyaránt használhatóak. Természetesen minden infraszauna és szauna a felhasználási célnak megfelelően kerül kialakításra, így pl. közösségi kabin esetén vészcsengő kerül beépítésre, a fa lábrács helyére könnyen mozgatható és tisztítható  speciális PVC-ből készült szaunaszőnyeg kerül, a normál vezérlést zárható szekrénybe helyezzük vagy zsetonos változattal szereljük fel a kabint.

Hol gyártják a Toshiba Zenit és a Dr Fischer(Philips) Vitae infrasugárzókat?

Nem Kínában, ahogy sokan állítják. Ez nem Kínai OEM termék, ahogy az előre gyártott infraszaunákban lévő infrasugárzók. A Toshiba Zenit infrasugárzók több száz más infrasugárzó típussal együtt a japán tulajdonú Toshiba Lighting France Párizs melletti gyárában készül 2006. óta. A Toshiba európiai gyára 1996-ban kezdte működését.

A Philips Vitae infrasugárzók 2003-tól 2010-ig a Philips hollandiai üzemében készültek, majd a Philips kivonult az infrasugárzó piacról és 2010. őszén gyártósort eladta a németországi Dr Fischer részére, aki a Vitae infrasugárzót tovább forgalmazza Dr Fischer Vitae néven a korábbival megegyező minőségben.

Mindkét termék CE megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkezik (nem Photoshoppal készült).

Mi a különbség a Toshiba Zenit és a Dr Fischer (Philips) Vitae infrasugárzók között?

A két sugárzó minden paraméterében (méret, kialakítás, infraspektrumok … ) teljesen megegyezik és kompatibilis egymással, egyetlen különbség az infrasugárzó foglalatán található márka és típusnév felirat.

Szükség van-e védőszemüvegre a teljesspektrumú halogén infraszauna sugárzók esetén?

Nincs. Sajnos sok konkurens - akik gyártó tapasztalatokkal nem rendelkeznek és más típusú infrasugárzókat forgalmaznak – terjeszti ezt a hírt, melynek semmilyen valóságtartalma nincs. Ezek az infrasugárzók kifejezetten infraszaunához lettek kifejlesztve, speciális fényszűrő burkolattal vannak ellátva, mely által az 500 W–os infrasugárzó által kibocsátott fény erőssége egy kb. 25 W-os izzó fényerejével egyezik meg, így kellemes fényt biztosít főleg annak köszönhetően, hogy az IR-A tartomány a narancssárga fény tartomány a mellett található, ezáltal a sugárzó által leadott narancssárga szín fényterápiás hatással is bír. Mivel egyik infratartomány sem káros hatású – ellentétben az UV fénnyel-, ezért nem is létezik IR védő szemüveg infraszauna és más infratermék használatához.

Valóban csak egy vékony sávban, közvetlenül az infrasugárzó előtt van infrasugárzás?

Az infraszaunában a sugárzók speciális reflektorban kerülnek elhelyezésre, más kialakítású és méretű (szélesebb szórású) a hát, mint a front és lábsugárzók reflektora. Az optimális reflektoroknak köszönhetően megfelelő elhelyezés esetén az infraszauna minden részén tökéletes a infrasugárzás. Vannak szemléltető rajzok, az interneten, melyben szemléltetik, hogy a rúd kialakítású infrasugárzók csak a rúd előtt sugároznak közvetlenül, amíg a lapsugárzó felülete a rajz szerint szép nagy felületen szórja sugarait. Feltételezhetően Ön kedves érdeklődő járt már olyan helyiségben, ahol fénycsöves világítás volt, és biztosan tapasztalta, hogy nem csak a fénycső alatt volt világos egy csíkban, hanem a reflektor szórása miatt világos volt mindenhol. Ellenben általában a lapsugárzókat csak hátra és oldalra helyezik, így ebben az elrendezésben a mellkast szemből nem éri tökéletesen a sugárzás.

Szükség van-e hőszigetelésre az infraszauna építésekor?

Nincs szükség rá, mivel az infraszaunában nem a bent keletkező hőtől izzadunk, hanem az infrasugárzástól. Hideg helyiségben történő elhelyezés esetén javasolt hőszigetelni, mivel így a kabin belső fafelülete hamarabb felmelegszik és nem fogja sugározni a hideget a használat ideje alatt. Nincs szükség rá, mivel az infraszaunában nem a bent keletkező hőtől izzadunk, hanem az infrasugárzástól. Hideg helyiségben történő elhelyezés esetén javasolt hőszigetelni, mivel így a kabin belső fafelülete hamarabb felmelegszik és nem fogja sugározni a hideget a használat ideje alatt.

Mekkora elektromos hálózatra van szükség az infraszaunához?

A családi házakban és lakásokban általában 16 A-os hálózat található, mely megfelel az infraszauna használatához. A két személyes modell teljesítménye 2350 W, ami 10 A. Javasolt életvédelmi Fi-relé alkalmazása a hálózaton.

Elő kell melegíteni a halogén infrasugárzós infraszaunákat? A többit miért kell előtte bekapcsolni?

A halogén infrasugárzó nem igényel előmelegítést, azonnal működik és infrasugárzást ad le. Más szilárd infrasugárzók (fém, kerámia, felület/lap/carbon) esetén idő kell, amíg az infrasugárzó eléri azt a hőmérsékletet, mikor már infrasugárzást is kibocsát, nem csak meleget, ezért van szükségük előmelegítésre.

Az infraszauna elhelyezhető szobában?

Az infraszauna bárhol elhelyezhető.

Mekkora a hőmérséklet egy halogén infrasugárzós infraszaunában?

A 30 perces használat végén az infraszauna hőmérséklete 45-55 C a halogén infrasugárzó alacsony felületi hőmérsékletének köszönhetően.

Miért van szükség az infraszaunában a lábsugárzó lekapcsolására?

Maga az infrasugárzás nem ártalmas a szervezetre, de a hőhatás nem tesz jót a visszér problémával rendelkező személyek számára, ahogy a meleg fürdő sem. Azért, hogy ők ne legyenek kizárva az infraszauna használatából, ezért lábsugárzóként  kisebb hőleadású 350 W-os infraszál kerül beépítésre, mely a digitális vezérlőről a használati idő közben még külön le is kapcsolható.

Hány óráig működik (üzemidő) egy Toshiba Zenit vagy Dr Ficher Vitae infraszauna sugárzó?

Az EU normáknak megfelelően megadott üzemidő 5.000 óra (50 %-os meghibásodás), de a teljes üzemidő maximum 7.000 óra.

Mennyi a garancia az infraszaunára?

Faanyag, digitális idővezérlés/elektronika - 1 év, infrasugárzó – 2 év.

Áthelyezhető-e utólag az infraszauna másik helyiségbe, vagy költözéskor átszállítható-e?

Igen, áthelyezhető és átszállítható az infraszauna. Ezt útmutatásunk alapján akár a tulajdonos is meg tudja oldani.

Mi a hagyományos párologtató tálkás aromterápia?

Az egyik frontsugárzó felett elhelyezett párologtató tálka, melyet a sugárzótól felszálló hő melegít fel, így a bele csepegtetett illataroma párologni kezd, mintha pl. teamécsessel melegítenénk.

Halogén infraszauna esetén fényterápia beszerelhető-e?

Nem javasolt a színek keveredése miatt, mivel a halogén infrasugárzók eleve terápiás hatással bíró narancssárga fényt bocsátanak ki.

Milyen méretű és vastagságú az infraszauna üvegajtaja, egyedi méretű ajtó beszerezhető-e?

180*60 cm-es 8 mm-es bronz parsol (világos barna füstszínű) edzett biztonsági üveg, melyet víztiszta változatban is be tudunk szerezni felár nélkül. Az 50*180 cm-es üvegajtó is felár nélküli, ezektől eltérő méretek esetén egyedi árajánlatot adunk üveggyárral történő egyeztetést követően.

Mi a különbség az infraspektrumok között?

Behatolási mélység. IR-A: 4-5 mm, IR-B 1,6 mm, IR-C 0,1 mm.

Melyik infrasugárzó milyen infrasugárzást ad le?

Halogén (Toshiba/Dr Fischer) – IR-A,B,C

Kerámia – IR-B,C

Fém / magézium / lap / felület / carbon – IR-C

Egyedi méretű és kialakítású infraszauna, finn szauna vagy kombi szauna gyártásával foglalkoznak-e?

Igen, bármilyen megvalósítható és használható infraszaunát, finn szaunát és kombi szaunát

legyártunk a beszerezhető faanyagokból, üvegből, burkolható külső gipszkarton borítással, stb… .

Tudok-e alkatrészeket vásárolni infraszauna és finn szauna saját építéséhez?

Igen. Infrasugárzó, vezérlés, Harvia finn szaunkályhák és alkatrészei, szauna kiegészítők, lámpák értékesítésével is foglalkozunk, az infraszauna és finn szauna építéshez szakmai tanácsot adunk.